03 жовтня 2018 року розпочалася третя річна міжнародна конференція швейцарсько-українського проекту з безпечності молока «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні». Конференція триватиме до 04 жовтня 2018 року.
Участь у конференції прийняли Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш, координатор Проекту з безпечності молока, САФОЗО Сабін Рейст, генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України, представники Міністерства агарної політики та продовольства, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, науково-дослідних та навчальних установ, професійних громадських організацій, молочного бізнесу (виробники і переробники), міжнародних організацій та проектів міжнародної допомоги.
Головною метою конференції є підвищення обізнаності зацікавлених сторін, які залучені до молочної галузі, про систему контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків і важливості використання найкращої практики для виробництва безпечних молочних продуктів. також конференція є платформою для обміну знаннями та інформацією про різні аспекти молочного сектору.
Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, відкриваючи конференцію підкреслив, що Служба надзвичайно високо цінує роботу проекту.
«У рамках Проекту опрацьовано багато питань, починаючи від нормативної бази, оснащення лабораторної бази, проведення масштабних тренінгів для державних службовців і бізнесу та закінчуючи організацією комунікаційних платформ. Це стало серйозним вкладом у ті реформи, які зараз впроваджуються Мінагрополітики разом з Держпродспоживслужбою», – наголосив Володимир Лапа та висловив сподівання, що робота проекту в Україні буде продовжена.
Сабін Рейст координатор Проекту наголосила, що ідентифікація тварин є основною вимогою для простежуваності за обігом тварин та продукцією тваринного походження. У Швейцарії, завданням бази даних ідентифікованих тварин є збір та зберігання інформації про ідентифікацію, місцезнаходження, пересування та забій тварин. База даних забезпечує простежуваність тварин та створює прозорість, що генерує довіру споживачів до швейцарської продукції тваринництва. Простежуваність дозволяє швейцарським службам з питань продовольчої безпеки та ветеринарії швидко вживати заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
Директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Ігор Клименок відзначив, що ідентифікація та реєстрація тварин в Україні, запроваджена з метою сприяння реалізації основних стратегічних завдань у сфері охорони здоров’я населення, а саме забезпечення населення країни безпечними для здоров’я харчовими продуктами тваринного походження та забезпечення належного державного контролю за епізоотичною ситуацією в державі. Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» спільно з Держпродспоживслужбою працює над модернізацією Єдиного державного реєстру тварин та об’єднання його з інформаційними системами Держпродспоживслужби, що в результаті надасть змогу спростити та прискорити деякі процедури по реєстрації тварин, внесення інформації про їх переміщення та забій. В ході модернізації програмних продуктів передбачається створення електронного кабінету власника тварини.